Historikk

Grunnleggeren av Kistefos Træsliberi, konsul Anders Sveaas (1840-1917), var en typisk gründer; en visjonær med utpreget forretningssans. Han deltok i flere norske og utenlandske foretak, og gjorde forretninger med så fjerne steder som Australia og Sør-Amerika. I 1881 var Sveaas med på å grunnlegge Heen Træsliberi i nærheten av Hønefoss, og det var sannsynligvis da han så mulighetene som fantes ved Kistefossen i Randselva på Jevnaker. Han skaffet seg fallrettighetene på fossen og eiendommen for å anlegge fabrikkbygninger, og stiftet i 1889 A/S Kistefos Træsliberi med seg selv som hovedaksjonær. Allerede etter ett år med intensiv bygging, i 1890, satte tresliperiet i gang produksjonen av tremasse.  Driften fortsatte frem til 1955.

Som et resultat av uenighet innen Sveaas-familien, ble selskapet A/S Kistefos Træsliberi i 1985 solgt ut av familien og til nabobedriften A/S Viul Tresliperi. Denne bedriften var på den tiden et datterselskap av Bergen Bank. I 1991 ble kraftstasjonene solgt ut av selskapet til kommunale kraftverk.

I 1993 ble 85 % av aksjene i A/S Kistefos Træsliberi solgt til Christen Sveaas, grunnleggerens sønnesønn. Christen Sveaas eier nå selskapet sammen med et 30-talls medaksjonærer. A/S Kistefos Træsliberi eier nå store tomteområder på Kistefoss; inklusivt de påstående gamle fabrikkbygningene som nå utgjør Kistefos-Museet. Tolv av bygningene leies ut langsiktig til museet for en symbolsk sum.

Åpningstider
Aktivitetskalender
Kart
 • Sesong 2017
  21. mai - 8. oktober
  Velkommen!

  Tirsdag-søndag kl.11-17
  Kistefos-Museet holder stengt på mandager.

  Informasjon om billettpriser:
  http://www.kistefos.museum.no/besoksinformasjon

  Faste omvisninger hver lørdag og søndag (inkludert i billettprisen)

  Tresliperiet: kl. 13.00
  Kunsthallen: kl. 14.00
  Skulpturparken: kl. 15.00 

  Oppmøte for omvisninger:
  Kunsthallens 1. etasje.

  For bestilling av omvisninger:
  booking@kistefos.museum.no

  Adresse:
  Kistefos-Museet, Samsmoveien 41
  N-3520 Jevnaker
  Tel: +47 61 31 03 83
  Fax: +47 61 31 20 04
  E-mail: post@kistefos.museum.no

   


 • Klikk på kartet under for å åpne det interaktive kartet:

Kontakt oss

Obligatorisk felt / Required Obligatorisk felt / Required
Skriv inn de tre svarte symbolene / Please enter the three black symbols: captcha image

Send
×